Pees- en littekenweefselklachten

Meerdere toepassingen van Dry Needling Technieken
Dry Needling is niet alleen toepasbaar voor het behandelen van Triggerpoints. Deze technieken zijn ook inzetbaar voor de behandelingen van rest- en pijnklachten waarbij littekens en onderhuidse verklevingen een hoofdrol spelen.

Deze techniek is ook inzetbaar bij Peesaandoeningen: Tendinitis – Tendinopathieën – Tendinose. Hier is de kwaliteit van het collageen van de pees verminderd, of niet goed hersteld. Dry Needling activeert in het aangedane weefsel het herstel proces.

Dry Needling bij onderhuidse verklevingen en littekenweefsel

Littekenweefsel en verklevingen die zijn ontstaan na een operatie, een wond, een trauma kunnen zorgen voor (rest)klachten. De huid rondom het litteken of onder de huid kan strak komen te staan. Het kan je beperken tijdens het bewegen of voor pijnklachten zorgen. Deze klachten kunnen zo jaren blijven sluimeren, zonder dat je er direct de link naar het litteken legt. Ook kunnen de klachten zeer uitgebreid zijn. Zo kan het gebied rondom het litteken erg gevoelig zijn. Of pijnklachten veroorzaken die lokaal of juist op een ander plek voelbaar is. Bijvoorbeeld: een litteken op de buik geeft vage rugklachten.

Littekenweefsel kan verkleefd zitten door meerdere weefsellagen onder de huid en door de spieren. Daardoor kan er een verkeerd/fout gevoel ontstaan. Normaal niet pijnlijke prikkels: krabben aan de huid – een mouw van een blouse – een spijkerbroek kunnen als pijnlijk tot ondragelijk worden ervaren. Dit heet Allodynia. De prikkels worden ongewild en buitengewoon versterkt. Zo kan een kleine prikkel als heel pijnlijk worden ervaren. Dit noemen we Hyperalgesie.

Denk aan littekens of verklevingen die ontstaan zijn na een:

  • Keizersnede
  • Huidcorrectie
  • Operatie aan de buik, schouder, heup of een ander plek
  • Ongeluk / trauma
  • Plastische chirurgie
  • Snijwond(en)

Belangrijk:
Littekens en verklevingen die zijn ontstaan door brandwonden, chemotherapie of bestraling komen niet in aanmerking voor de behandeling.

Behandeling van littekenweefsel met Dry Needling

De Dry Needles worden rondom het litteken gezet. Daarna worden de naalden rustig opgedraaid. Het bindweefsel grijpt om de naald heen en wordt mee om de naald heen gedraaid. Dit geeft een zeer sterke rek op het bindweefsel. Ook worden er bepaalde cellen actief. Dit zijn de Fibroblasten (de afbeelding rechts, de groen gekleurde cellen). Doordat de Fibroblasten actief worden, gaan zij het weefsel herstellen. Verklevingen (Adhesies) in het bindweefsel worden opgelost. Klachten als Allodynia en Hyperalgesie verminderen of verdwijnen zelfs. Het vochtbalans en de energiehuishouding van het aangedane weefsel verbeterd na de behandeling. Ervaring uit de praktijk is dat mensen minder pijn hebben en dat ze beter kunnen bewegen

 

Dry Needling bij Peesaandoeningen

Bij peesklachten is er vaak sprake van lokale ontsteking, of een pijnlijke verdikking in de pees. Het aangedane peesweefsel is vaak van verslechterde kwaliteit van het bindweefsel. Deze klachten ontstaan vaak na een langdurige overbelasting, of een acuut trauma. De aangedane pees is lang niet zo sterk belastbaar als gezond peesweefsel. Vaak zie je ongewenste ingroeiing van bloedvaatjes, zenuwvezels, of diverse microscheurtjes die onder andere voor pijnklachten kunnen zorgen (zie de afbeelding rechts).
Er is tegenwoordig wetenschappelijk bewijs dat het Dry Needlen van de aangedane pees het herstelproces activeert, stimuleert en versneld.


Behandeling van peesweefsel met Dry Needling

Met de Dry Needles wordt er in en rondom de aangedane plek gezet. De naalden worden rustig opgedraaid. Hierdoor worden Fibroblasten actief en gerekt. Door deze trigger gaan zij het collageen repareren. Hierdoor hersteld het peesweefsel. We wekken een gewenste ontstekingsreactie op. Het lichaam gaat hierop reageren en versnelt de doorbloeding in het aangedane gebied. Door het needlen ontstaan er microkanaaltjes in de pees en bereiken de bouwstoffen de diepere lagen in het peesweefsel. Dit zorgt er ook voor dat het het peesweefsel kan herstellen. 

Peesklachten die in aanmerking komen voor deze behandeling:

  • De achillespezen
  • De tennisarm
  • Schouderklachten / rotator cuff

Meer informatie over pees- en littekenweefselklachten aanvragen?

Heeft u nog meer vragen? Neem contact op.