Pees- en littekenbehandeling

Dry Needling is niet alleen toepasbaar voor het behandelen van Triggerpoints. Deze technieken zijn ook inzetbaar voor de behandelingen van rest- en pijnklachten waarbij littekens en onderhuidse verklevingen een hoofdrol spelen.
Deze techniek is ook inzetbaar bij Peesaandoeningen: Tendinitis – Tendinopathieën – Tendinose. Hier is de kwaliteit van het collageen van de pees verminderd, of niet goed hersteld. Dry Needling activeert in het aangedane weefsel het herstel proces.

Dry Needling bij verklevingen van littekens

Littekens en verklevingen die zijn ontstaan na een operatie, een wond, een trauma kunnen zorgen voor (rest)klachten. De huid rondom het litteken, of onder de huid kan strak komen te staan. Het kan je beperken tijdens het bewegen, of voor pijnklachten zorgen. Deze klachten kunnen zo jaren blijven sluimeren, zonder dat je er direct de link naar het litteken legt. Ook kunnen de klachten zeer divers zijn, zo kan het gebied rondom het litteken erg gevoelig is, of pijnklachten veroorzaken die lokaal of juist elders voelbaar is ( bijvoorbeeld: een litteken op de buik geeft vage rugklachten ).

Het litteken kan verkleefd ( Adhesie ) zitten door meerdere weefsellagen onder de huid en door de spieren. Daardoor kan er een verkeerde gewaarwording van prikkels ontstaan. Niet pijnlijke prikkels: krabben aan de huid – een mouw van een blouse – een spijkerbroek kunnen als pijnlijk, tot ondragelijk worden ervaren ( Allodynia ). De prikkels worden ongewild / abnormaal versterkt, zodat deze als vele malen heftiger worden ervaren ( Hyperalgesie ).

Denk aan littekens of verklevingen die ontstaan zijn na een:

  • Keizersnede
  • Operatie aan de buik, schouder, heup of elders
  • Ongeluk / trauma
  • Plastische chirurgie
  • Snijwond(en)

Belangrijk: littekens en verklevingen die zijn ontstaan door brandwonden, chemotherapie of bestraling komen niet in aanmerking voor de behandeling.

Behandeling van bindweefsel en littekenweefsel met Dry Needling

De Dry Needles worden in de verklevingen geplaatst en worden opgedraaid ( fascial-winding-technique ), totdat deze niet meer verder gedraaid kunnen worden. Het bindweefsel wordt om de naald heen gedraaid, dit geeft een mechanische rek op het bindweefsel en rekt onder andere de Fibroblasten. Mede door de rek van de Fibroblasten worden er lokaal diverse herstel bevorderende processen geactiveerd. Verklevingen ( Adhesies ) van het bindweefsel worden opgeheven. Klachten als Allodynia en Hyperalgesie verdwijnen of verminderen. De mobiliteit en buigzaamheid van het weefsel wordt weer herwonnen.   

 

Dry Needling bij Peesaandoeningen

Waar er sprake is van peesklachten, is er vaak sprake van een verslechterde kwaliteit van het bindweefsel. Wat het herstel tegenwerkt, is dat de pezen van de mens zeer slecht doorbloed zijn. Dit komt het herstel niet ten goede. Er is nieuw wetenschappelijk bewijs gevonden dat het Dry Needlen van de aangedane pees het herstelproces stimuleert en versneld. Dit in combinatie met fysiotherapeutische hersteltraining. 

Behandeling van peesweefsel met Dry Needling

Met de Dry Needles wordt er in en rondom de pijnlijke zone geneedled. Hierdoor worden Fibroblasten geactiveerd en opgerekt, hierdoor gaan zij collageen aanmaken en repareren hierdoor het peesweefsel. We wekken een gewenste ontstekingsreactie op, hierdoor activeert het lichaam de doorbloeding in het aangedane gebied. Door het needlen ontstaan er microkanaaltjes in de pees en bereiken de bouwstoffen de diepere lagen in het peesweefsel, daardoor kan het peesweefsel beter herstellen. 

Peesklachten die in aanmerking komen voor deze behandeling:

  • De achillespezen
  • De tennisarm
  • Schouderklachten / rotator cuff
  • Kniepezen / patellapezen