Wat zijn Triggerpoints?

Wetenschappelijkbewijs over Triggerpoints

Myofasciale Triggerpoints zijn een van de meest over het hoofd geziene en genegeerde oorzaken van acute en chronische pijn (Hendler & Kozikowski, 1993). Tegelijkertijd vormen Triggerpoints een van de meest voorkomende musculoskeletale pijnaandoeningen (spier- en beenderpijnen) (Hidalgo-Lozano et al 2010; Bron et al., 2011a)

Triggerpoints in spieren

Door onze spieren kunnen we bewegen. Daarvoor moeten de spieren zich kunnen aanspannen, maar ook weer ontspannen. Als spieren overbelast raken kunnen er Triggerpoints (pijnpunten) ontstaan. De spieren voelen dan harder, stijver en pijnlijk aan. Triggerpoints kunnen een plaatselijke pijn of juist een uitstralende pijn geven.

Triggerpoints veroorzaken vooral pijn en stijfheid. Ook kunnen ze nog voor andere klachten zorgen:

 • Tintelingen in de in de handen, vingers of voeten, maar ook op andere plaatsen
 • Koudere handen of voeten
 • Het veroorzaken van stijve gewrichten
 • Beknellen van zenuwen, je handen of voeten voelen snel zwaar aan, of tintelen snel
 • Veroorzaken van een doof gevoel op de huid
 • Spiervermoeidheid
 • Oorsuizingen
 • Dat je door de pijn niet goed kunt slapen

Uitleg over Triggerpoints

Belangrijke oorzaken van Triggerpoints
Triggerpoints kunnen hoofdzakelijk ontstaan door een verkeerde lichamelijke houding. Langdurige overbelasting van de spieren, door korte herhalende bewegingen, langdurige stress op het lichaam, een harde val of een verkeersongeluk.
Ze kunnen ook als bijzaak ontstaan als er een een ziekte is geweest. Na een tijdje niet goed kunnen bewegen door gips of een brace, na bijvoorbeeld een buikoperatie of een heupoperatie, bij slecht werkende gewrichten (artrose –  blokkades –  scheefstand).

Wat is een Triggerpoint?
Een Triggerpoint (pijnpunt) is niet meer dan een kleine samentrekking in de spiervezels van een spier. Hierin is een verdikking voelbaar is. Deze plek kan constant pijnklachten geven, of alleen bij aanraking. De grote van de pijnklacht kan heel erg verschillen. Het kan heel plaatselijk voelbaar zijn zonder dat het heel erg storend is. Of er kan juist een hele pijnlijke en wijdverspreide pijn voelbaar zijn. Die heel erg vervelend en onhoudbaar is. De pijnklachten die door de Triggerpoints worden veroorzaakt zijn door het intensieve onderzoek van Travell & Simons in kaart gebracht. Ze zijn bij bijna ieder mens hetzelfde. Daarom zijn ze dus ook op te sporen en te behandelen!

Door de spierspanning in een Triggerpoint wordt de doorbloeding in de omgeving slechter. Daardoor kunnen de voedingstoffen niet tot de spierkernen komen en er ontstaat een tekort aan zuurstof. Een opstapeling van afvalstofjes die niet weggespoeld kunnen worden. Het zorgt voor een energiecrisis in de spieren en zet daardoor een ongewenste kettingreactie in gang. Door het tekort aan zuurstof in de spieren zakt het zuurgehalte (pH) naar de zure kant. Dit zorgt dat de zenuwen heel erg gevoelig worden voor prikkels. Je gaat daarom veel sneller pijn voelen.

Uiteindelijk ontstaat een oneindige cirkel van spierspanning – pijn – nog meer spanning en nog meer pijn. Triggerpoints hebben namelijk de vervelende eigenschap om niet vanzelf over te gaan. Daarom lopen mensen vaak (helaas) jarenlang met pijnklachten.

‘Deze tekst is een samenvatting van de prachtige wetenschappelijke studies van: Travell and Simon’s – Jan Dommerholt & Fernández-de-las-Peñas et al. – Vele anderen en onze Belgische collega’s Jan Pattyn & Kris Demanet.’
Bronnen / boek: Trigger Point Dry Needling; An Evidence and Clinical-Based Approach second edition(2018). ISBN 978-0-7020-7416-5

Belangrijke oorzaken van Triggerpoints
Triggerpoints kunnen primair ontstaan door een verkeerde lichamelijke houding, statische overbelasting van spieren, door langdurige korte repeterende bewegingen, langdurige stress op het lichaam, traumatische incidenten zoals een harde val of een verkeersongeluk.
Ze kunnen ook secundair ontstaan als er een een ziekte is geweest, na langdurige lichamelijke immobilisatie door gips of een brace, na bijvoorbeeld een buikoperatie of een heupoperatie, bij slecht functionerende gewrichten (artrose –  blokkades –  scheefstand).

De werking van spieren?
Als we inzoomen in de spiervezels en de kleinste samentrekkende eenheid bekijken, komen we uit bij het Sarcomeer. In het Sarcomeer komen we de eiwitmoleculen Actine en Myosine tegen en doordat zij samentrekken en loslaten (koppelen en ontkoppelen) kunnen wij ons bewegen. Het proces ‘in beweging zijn en gaan bewegen’ kost energie (ATP + Zuurstof) en zijn er diverse mineralen (o.a. CalciumKalium, NatriumMagnesium) nodig. Dit proces wordt in normale omstandigheden keurig door het lichaam geregeld.

Hoe ontstaat een Triggerpoint?
Hoe een Triggerpoint ontstaat heeft volgens wetenschappelijke studies te maken met de plaats waar de aansturende zenuwvezel contact maakt met de spiervezels (innerveert), het Motorische eindplaatje. In het Motorische Eindplaatje ontstaat er door constante overbelasting, of verkeerde belasting van de spieren een defect. Doordat het motorisch eindplaatje defect raakt, ontstaat er een lekkage van het stofje Acetylcholine. De Acetylcholine en het vrije Calcium in de synapsspleet zijn de stoffen die de Actine en Myosine laten samentrekken. Door deze lekkage ontstaan er op diverse plaatsen samentrekkingen van de spiervezels. Deze zijn voelbaar alsof er strakke strengen door de spieren lopen. We noemen deze ook wel Taut Bands.

Als men niet adequaat op de lichamelijke situatie kan reageren, kunnen er in de Taut Bands de veel besproken Triggerpoints (pijnpunten) ontstaan. Deze zijn voelbaar als knoopjes of verdikkingen in het spierweefsel. Deze kleine knoopjes duwen de kleine bloedvaatjes dicht. De bloedvaten (haarvaten) zijn belangrijk voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen (o.a. Glucose) naar de Mitochondriën. Voedingstoffen worden niet afgeleverd in de Mitochondriën (energiefabrieken) van de spiercellen, die op hun beurt geen ATP (Adenosinetrifosfaat) kan produceren. De bloedvaatjes zijn nodig om de geproduceerde afvalproducten weer af te voeren. Er ontstaat op microscopisch niveau een heuse energie crisis. Voor het ontkoppelen van de Actine en Myosine is energie nodig (ATP). Ontkoppeld de Actine en Myosine niet, dan is het onmogelijk om de spiervezels te laten ontspannen. Acetylcholine en het vrije Calcium kan niet worden weggespoeld / opgenomen en blijft in de synapsspleet hangen en de chemische omgeving van de spiercellen verslechterd (verzuurd).

Waardoor ontstaan er nu de pijn door Triggerpoints?
Als gevolg van de volgende factoren opgeteld:

 • aanhoudende spanning in de spieren (hypertonie)
 • defecte motorische eindplaten (lekkage Acetylcholine)
 • calciumionen die voor contractie zorgen, worden niet weggewassen en heropgenomen
 • een te kort aan zuurstof (Hypoxie)
 • een te kort aan brandstoffen (ATP)
 • een zuurder chemisch milieu in de spieren (verlaagd pH)

ontstaat er een Ischemische omgeving. Als reactie daarop, worden er diverse neurotransmitters en ontstekingsbevorderende mediatoren losgelaten in het weefsel. Zij stimuleren de vrije zenuwuiteinden (sensoren) en hebben In “dit” geval een pijnprovocerende (uitlokkende) werking.

Neurotransmitters als:

 • Bradykinine
 • Prostaglandine
 • Calcitonine-gen-gerelateerde-peptide
 • Serotonine
 • Substantie-P
 • Tumor-necrose-factor-Alfa

De boven genoemde stoffen zijn in verhoogde aantallen in de Triggerzones aanwezig. Ze stimuleren elkaar continu in de aanmaak van nog meer van deze stoffen. Zij hebben namelijk in elkaars aanwezigheid een nog sterkere werking in het uitlokken van pijnklachten. Meer zelfs dan iedere stofje los van elkaar. Door de verhoogde concentraties en een verlaagde pH, prikkelen ze continu (overbelasten) de vrije zenuwuiteinden. Ze verlagen daardoor de minimale prikkelwaarde van deze zenuwcellen.

Er ontstaat dus een verlaging van de pijngrens. Je voelt dus sneller pijn (hyperalgesie). Deze abnormale prikkels worden door de vele receptoren in de spieren en de Fascia opgevangen. Ze worden verstuurd naar het centrale zenuwstelsel in het ruggenmerg. Als de prikkeling krachtig genoeg is en blijft, worden ze in het ruggenmerg weer doorgestuurd naar onze hersenen. Zij projecteren het weer terug naar plaatsen waar de pijn voelbaar is (Reffered Pain). Spieren en de Fascia zijn rijkelijk voorzien van deze receptoren. Meer dan de huid, kapsels van de gewrichten, organen. Meer dan enig ander lichaamsdeel.

Wetenschappelijke onderzoeken
Er worden wereldwijd steeds meer wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd en bewijzen gevonden dat Triggerpoints een zeer grote rol spelen bij acute en chronische pijnklachten. De prikkels komen binnen op het ruggenmerg. Als dit lang genoeg duurt en intensief genoeg is kan dit leiden tot Centrale Sensitisatie Pijn. De klachten breiden zich steeds maar uit in het lichaam. Hierbij wordt het zenuwstelsel steeds gevoeliger voor pijnprikkels. De drempelwaarde voor pijn wordt steeds lager en makkelijker geactiveerd.

Pijn heeft een zeer slechte invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het gevolg hiervan is dat de pijn die gevoeld wordt, extreem onaangenaam kan zijn en zich steeds verder kan verspreiden over het lichaam. De nachtrust kan ernstig worden verstoord. Het lichaam kan niet meer goed kan herstellen. Door de pijn en de verslechterde nachtrust kunnen zij aan de basis van mentale klachten staan.

‘Deze tekst is een samenvatting van de prachtige wetenschappelijke studies van: Travell and Simon’s – Jan Dommerholt & Fernández-de-las-Peñas et al. – Vele anderen en onze Belgische collega’s Jan Pattyn & Kris Demanet.’
Bronnen / boek: Trigger Point Dry Needling; An Evidence and Clinical-Based Approach second edition(2018). ISBN 978-0-7020-7416-5

Wat kunnen Triggerpoints nog meer veroorzaken?

Veel pijn en uiteindelijk chronische pijn

Triggerpoints zijn enorm storend voor het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel raakt daardoor overbelast. Hierdoor gaan er te snel en veel seintjes door naar het pijncentrum van de hersenen. We voelen sneller en langdurig pijn.

De Fascia wordt overbelast

De Fascia zit overal in ons lichaam. Door de te hoge spanning en slechtere lichamelijke conditie, gaat het verstrakken. Het gaat op verkeerde plaatsen verkleven. We worden stijver, we hebben meer pijn, de doorbloeding wordt minder, we raken doordoor uit balans.

Peesklachten

Triggerpoints verkorten de spieren en overbelasten de aanhechtingsplaatsen. Het peesweefsel kan daardoor in de problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan: schouderklachten, hielspoor, tennisarm, achillespeesklachten

Minder spierkracht en controle

Triggerpoints verminderen de spierkracht enorm, je kunt veel minder gewicht tillen of vasthouden. De spieren zijn ook veel  sneller vermoeid dan gezonde spieren. Ook is het lastiger om fijnere, kleinere bewegingen te maken.

Stijve gewrichten

Triggerpoints zorgen ervoor dat gewrichten niet goed kunnen bewegen. Daardoor kunnen de gewrichten stijf worden. Het kan ook andersom, stijve gewrichten kunnen zorgen voor stijve spieren en pijnklachten.

Een slecht humeur, of meer …

Pijnklachten hebben geen goede invloed op ons humeur. Constante pijn zorgt ervoor dat minder gaan bewegen. Minder bewegen zorgt weer voor nog meer pijn en slechtere nachtrust. Uiteindelijk kun je je heel prikkelbaar of zelfs depressief gaan voelen.

Meer informatie over Triggerpoints aanvragen?

Heb je nog meer vragen? Neem contact op.