Triggerpoints

Neuromusculaire Therapie

Wij zien het “Myofasciale Systeem” als fundamenteel component in het klinisch redeneer proces. Daarom is het onderzoeken en behandelen van de spieren en zijn Fascia bij lichamelijke klachten, een belangrijk onderdeel van het behandelplan.

Triggerpoints in spieren

Spieren in het lichaam zorgen ervoor dat we onszelf kunnen bewegen en stabiliseren. Daarvoor moeten ze zich kunnen aanspannen en ontspannen. Als de spieren verkeerd gaan functioneren en niet meer kunnen ontspannen, kunnen er Triggerpoints ( pijnpunten ) ontwikkeld worden. De spieren voelen dan harder en stijver aan en geven herkenbare pijnklachten. Iedere Triggerpoint in een spier geeft een specifieke, locale of uitstralende pijn. Hierdoor kunnen we ze door een spieranalyse onderzoeken en behandelen.

Triggerpoints kunnen naast pijnklachten, ook nog verantwoordelijk zijn voor andere klachten en symptomen:

 • Tintelingen in de ledematen
 • Koude handen of voeten
 • Beknellen van zenuwen
 • Doof gevoel op de huid
 • Verslechterde bloed circulatie
 • Oorsuizingen
 • Verslechterde nachtrust
 • Verminderde beweeglijkheid en stijfheid in de gewrichten

Uitleg over Triggerpoints

Belangrijke veroorzakers van Triggerpoints
Triggerpoints kunnen primair ontstaan door een verkeerde lichamelijke houding, statische overbelasting van spieren, door langdurige korte repeterende bewegingen, langdurige stress op het lichaam, traumatische incidenten zoals een harde val of een verkeersongeluk.
Ze kunnen ook secundair ontstaan als er een een ziekte is geweest, na langdurige lichamelijke immobilisatie door gips of een brace, na bijvoorbeeld een buikoperatie of een heupoperatie, bij slecht functionerende gewrichten ( artrose –  blokkade –  scheefstand ).

Wat is een Triggerpoint?
Een Triggerpoint ( pijnpunt ) is niet meer dan een kleine samentrekking in een spier waarin een verdikking voelbaar is. Deze plek kan heel spontaan, of alleen bij aanraking pijnklachten en andere klachten opwekken. De grote van de pijnklacht kan heel erg verschillen, het kan heel plaatselijk voelbaar zijn zonder dat het heel erg storend is. Of er kan het juist zijn dat er een hele pijnlijke en wijdverspreide pijn voelbaar is, die heel erg vervelend en onhoudbaar is. De pijnklachten die door de Triggerpoints worden veroorzaakt zijn door het intensieve onderzoek van Travell & Simons in kaart gebracht en zijn nagenoeg bij iedere mens hetzelfde. Daarom zijn ze dus ook op te sporen en te behandelen!

Door de aanhoudende spanning in de Triggerpoint ( Triggerzone ), wordt de bloedcirculatie in zijn onmiddellijke omgeving ernstig beperkt. Daardoor kunnen de voedingstoffen niet tot de kern komen en er ontstaat een tekort aan zuurstof en hun afvalproducten niet worden afgevoerd. Deze energiecrisis zet een zeer grote diversiteit van complexe processen in werking. Door het tekort aan zuurstof in de spiercel daalt het zuurgehalte ( pH ) naar de zure kant. Dit zorgt ervoor dat de zenuwuiteinden vele malen gevoeliger worden voor pijnsignalen ( drempel/grens voor pijn daalt ) en dus eerder de signalen doorsturen naar onze hersenen.

Uiteindelijk ontstaat een vicieuze cirkel van spierspanning – energie behoefte – pijn – nog meer spanning en nog meer pijn enzovoort. Triggerpoints hebben namelijk de vervelende eigenschap om zichzelf instant te kunnen houden, daarom kunnen er jarenlang lichamelijke klachten zijn.

Belangrijke veroorzakers van Triggerpoints
Triggerpoints kunnen primair ontstaan door een verkeerde lichamelijke houding, statische overbelasting van spieren, door langdurige korte repeterende bewegingen, langdurige stress op het lichaam, traumatische incidenten zoals een harde val of een verkeersongeluk.
Ze kunnen ook secundair ontstaan als er een een ziekte is geweest, na langdurige lichamelijke immobilisatie door gips of een brace, na bijvoorbeeld een buikoperatie of een heupoperatie, bij slecht functionerende gewrichten ( artrose –  blokkade –  scheefstand ).

De werking van spieren?
Als we inzoomen in de spiervezels en de kleinste samentrekkende eenheid bekijken, komen we uit bij het Sarcomeer. In het Sarcomeer komen we de eiwitmoleculen Actine en Myosine tegen en doordat zij samentrekken en loslaten kunnen
wij ons bewegen. Het proces ‘in beweging zijn’ kost energie ( ATP + Zuurstof ) en zijn er diverse mineralen ( o.a. CalciumKalium, NatriumMagnesium ) nodig. Dit proces wordt in normale omstandigheden keurig door het lichaam geregeld.

Hoe ontstaat een Triggerpoint?
Hoe een Triggerpoint ontstaat heeft volgens wetenschappelijke studies te maken met de plaats waar de aansturende zenuwvezel contact maakt met de spiervezels ( innerveert ), het Motorische eindplaatje. In het Motorische Eindplaatje ontstaat er door primaire overbelasting, of verkeerde belasting van de spieren een defect. Doordat het motorisch eindplaatje defect raakt, ontstaat er een lekkage van het stofje Acetylcholine in de synapsspleet. De Acetylcholine en het vrije Calcium in de synapsspleet zijn de stoffen die de Actine en Myosine laten samentrekken. Door deze lekkage ontstaan er op diverse plaatsen samentrekkingen van de spiervezels. Deze zijn voelbaar alsof er strakke strengen door de spieren lopen. We noemen deze ook wel Taut Bands.

Als men niet adequaat op de lichamelijke situatie kan reageren, kunnen er in de Taut Bands de veel besproken Triggerpoints ( pijnpunten ) ontstaan. Deze zijn voelbaar als knoopjes of verdikkingen in het spierweefsel. Deze kleine knoopjes duwen de kleine bloedvaatjes dicht. De bloedvaten ( haarvaten ) zijn belangrijk voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen ( o.a. Glucose ) naar de spiervezels. En de bloedvaatjes zijn nodig om de afval producten weer af te voeren. Daardoor worden voedingstoffen niet afgeleverd in de Mitochondriën ( energiefabrieken ) van de spiercellen, die op hun beurt geen ATP ( Adenosinetrifosfaat ) kan produceren. Er ontstaat op microscopisch niveau een heuse energie crisis. ATP is noodzakelijk voor de ontkoppeling van de Actine en Myosine. Gebeurt dit niet, dan is het onmogelijk om ontspanning van de spiervezels te krijgen. Afvalstoffen hopen zich op. Acetylcholine en het vrije Calcium kan niet worden weggespoeld en de chemische omgeving van de spiercellen verslechterd ( verzuurd ).

Waardoor ontstaan er nu de pijn door Triggerpoints?
Als gevolg van de volgende factoren opgeteld:

 • aanhoudende spanning in de spieren ( hypertonie )
 • defecte motorische eindplaten ( lekkage Acetylcholine )
 • een te kort aan zuurstof ( Hypoxie )
 • een te kort aan brandstoffen ( ATP )
 • een zuurder chemisch milieu in de spieren ( verlaagd pH )

ontstaat er een Ischemische omgeving. Als reactie daarop, worden er diverse neurotransmitters losgelaten in het weefsel. Zij stimuleren de vrije zenuwuiteinden ( sensoren ) en hebben In “dit” geval een pijn provocerende ( uitlokkende ) werking.

Neurotransmitters als: Bradykinine – Prostaglandine – Calcitonine gen gerelateerde peptide – Serotonine – Substance P – Tumor necrose factor Alfa en nog diverse anderen worden losgelaten. Deze zijn in verhoogde aantallen in de Triggerzones aanwezig en stimuleren elkaar continu in de aanmaak van nog meer van deze neurotransmitters. Zij hebben namelijk in elkaars aanwezigheid een nog sterkere werking in het uitlokken van pijnklachten, meer zelfs dan iedere stof los van elkaar. Door de verhoogde concentraties en een verlaagde pH, prikkelen ze continu de vrije zenuwuiteinden en verlagen ze de minimale activatie waarden van deze zenuwcellen.

Er ontstaat dus een verlaging van de pijngrens, je voelt dus sneller pijn ( hyperalgesie ). Deze abnormale prikkels worden door de grote diversiteit van de receptoren in de spieren en de Fascia opgevangen en verstuurd naar het centrale zenuwstelsel in het ruggenmerg. Als de prikkeling krachtig genoeg is, worden ze doorgestuurd naar onze hersenen. Zij projecteren het weer terug naar plaatsen waar de pijn voelbaar is ( Reffered Pain ). Spieren en de Fascia zijn rijkelijk voorzien van deze receptoren meer dan, de huid, kapsels van de gewrichten, organen. Meer dan enig ander lichaamsdeel.

Wetenschappelijke onderzoeken
Er worden wereldwijd steeds meer wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd en bewijzen gevonden dat Triggerpoints een zeer grote rol spelen bij acute en chronische pijnklachten. De prikkels komen binnen op het ruggenmerg, als dit lang genoeg duurt en intensief genoeg is, kan dit leiden tot Segmentale Sensitisatie en uiteindelijk Centrale Sensitisatie Pijn. De klachten breiden zich steeds maar uit in het lichaam. Hierbij wordt het zenuwstelsel steeds gevoeliger voor pijnprikkels en wordt de drempelwaarde voor pijn steeds lager en makkelijker geactiveerd.

Dit heeft tevens een negatieve invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Het gevolg hiervan is dat de pijn die gevoeld kan worden extreem onaangenaam kan zijn en zich verder kan verspreiden over het lichaam. Deze pijnklachten zijn echter niet meer betrouwbaar. Er is namelijk geen ‘echte’ weefselschade die de pijnklachten veroorzaakt, maar deels te wijten aan een te scherp afgesteld / ontregeld zenuwstelsel.

‘Deze tekst is een samenvatting van de prachtige wetenschappelijke studies van: Travell and Simon’s – Jan Dommerholt & Fernández-de-las-Peñas et al. – en onze Belgische collega’s Jan Pattyn & Kris Demanet.’

Behandeling van Triggerpoints heeft een positief effect op:

Vermindering van acute en chronische pijnklachten

Triggerpoints zijn een constante bron van abnormale prikkeling op het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel raakt overbelast en ontregeld. Hierdoor geeft het veel te snel prikkelingen door, daardoor voelen we sneller en heftiger pijn.

De Fascia ( bindweefsel )

De Fascia wordt ontlast en de trekkrachten worden genormaliseerd. Hierdoor kan de Fascia zijn functie beter uitvoeren en mobiliteit en stabiliteit geven aan de weefsel.

De pezen

Triggerpoints geven verkortingen in de spiervezels. Hierdoor kan er een te hoge trekbelasting in het peesweefsel en op de aanhechtingsplaats ontstaan. Denk aan hielspoor, tennisarm, achillespees problematiek.

De spierkracht en coördinatie

Triggerpoints zorgen voor een verminderde coördinatie en een afname van kracht in de aangedane spieren.

Mobiliteit van het lichaam

Triggerpoints zorgen ervoor dat een gewricht niet optimaal kan functioneren en daardoor kan gaan blokkeren. Daardoor kan de beweeglijkheid afnemen. Ook andersom is mogelijk, een geblokkeerd gewricht kan verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Triggerpoints.

Veel spieren hechten aan op andere spieren, doormiddel van Fascia ( bindweefsel ) verbindingen. Door een te hoge spanning in de ene spier, trekt hij aan de andere aangrenzende spier(en) . Daardoor kan de spier zijn mobiliteit en functionaliteit verliezen en daardoor ook Triggerpoints ontwikkelen.

Fysieke en mentale gesteldheid

Pijnklachten heb een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. Constante pijn zorgt ervoor, dat mensen minder gaan bewegen. Minder bewegen zorgt weer voor meer pijn en kunnen mentale klachten veroorzaken.