Fascia / Bindweefsel

De Fascia
Het goed functioneren van het menselijk lichaam in al zijn bewegingen en functies, is afhankelijk van de mobiliteit en buigzaamheid van gezond Fasciaal weefsel. Wanneer de Fascia door overbelasting, een ongezonde leefstijl of een trauma gaat verkleven en stijver wordt. Heeft dat een negatieve invloed op zowel onze fysieke en mentale gezondheid. Zonder de juiste training of therapie en een gezondere leefstijl, kunnen er na verloop van tijd lichamelijke klachten ontstaan.

De Fascia

De Fascia (onderdeel van het bindweefsel) in het lichaam, is een oneindig driedimensionaal netwerk van collagene en waterhoudende vezels. Die alles in ons lichaam met elkaar verbindt, voedt en ondersteund. Je kunt het zien als een soort van krimpfolie die om alle weefsels heen zit en door alle weefsels van het lichaam heen loopt. Elke weefsel van het lichaam, maakt via zijn Fascia contact met de Fascia van hetzelfde of andere weefsels. Doordat de Fascia rijkelijk is voorzien van diverse receptoren, vervult het ook een belangrijke functie bij de proprioceptie (positiezin van het lichaam in de ruimte).

De laatste jaren is door wetenschappelijk onderzoek vastgesteld, dat de basisfuncties van spieren, organen, gewrichten, zenuwvezels, bloedvaten en pezen een goed werkend Fasciaal Systeem vereist. Zo heeft een normale spierfunctie goed gehydrateerde omliggende Fascia nodig, om een normale glijding van de weefsels mogelijk te maken. Tussen de 30 en 40 procent van de kracht die door een spier wordt gegenereerd, is afkomstig vanuit de Fasciale structuren eromheen.

Rondom onze gewrichten zitten Fasciale verbindingen (Cross-links). Dankzij deze verbindingen onderling, heeft het lichaam mobiliteit en stabiliteit. De organen liggen opgehangen in dezelfde Fasciale structuren. Door de mobiliteit en stevigheid van de Fascia verbindingen, kunnen de organen hun functies blijven uitvoeren terwijl het lichaam in diverse richtingen beweegt of draait. De zenuwvezels moeten tijdens het bewegen door de diverse weefsels kunnen glijden. Dit is mogelijk dankzij de inbedding in de Fascia.

Behandelen van de Fascia

Vermindering van pijnklachten

Door het losmaken van de verklevingen in de Fascia, wordt het lichaam opnieuw uitgebalanceerd. Abnormale trekkracht worden op de plaatsen van de overbelasting verminderd.

Het immuunsysteem en het zelf herstellend vermogen

Doorheen de Fascia loop het lymfestelsel. Het lymfestelstelsel zorgt voor de drainage (afvoer) van het vocht en het zuiveren van het lichaam. Het vervuld een zeer belangrijke functie voor de afweer tegen ziekteverwekkers en infecties, voorkoming van auto-immuunreacties. Het lymfestelsel kan zijn functies naar behoren uitvoeren als het vrij ligt in de fasciale weefsels.

De ophanging van organen (Viscera)

Onze organen zijn omvangen door Fascia weefsels, hierdoor hebben ze de mogelijkheid om mee te bewegen en buigen naar hun functie en onze lichaamseigen bewegingen. Door verstrakking van de Fascia kan de mobiliteit en buigzaamheid van onze organen verminderen, waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Verbetering van van de voeding van alle weefsel in het lichaam

Doorheen de Fasciale lagen lopen kilometers bloedvaten. Verstrakking in de Fascia en het ontstaan van ongewenste Cross-Links tussen de weefsellagen, zorgen ervoor dat de doorbloeding in de kleine bloedvaatjes verminderd en er een voedings- en zuurstoftekort ontstaat (energiecrisis). Door het tekort wordt de omgeving zuurder (verlaging van de pH).

Meer mobiliteit en stabiliteit van het lichaam

Onze gewrichten, spieren, banden en pezen zijn omringt door Fascia weefsels. Verkorting, verstrakking en ongewenste verbindingen heeft directie gevolgen voor onze mobiliteit. Dit gaat gepaard met verlies van de functionaliteit en ontstaan van overbelasting en pijnklachten.

Verbetering in zowel de fysieke en mentale gesteldheid

Doordat het lichaam opnieuw wordt uitgebalanceerd, neemt beweeglijkheid toe en de abnormale pijnprikkeling neemt juist af. Hierdoor wordt het lichaamseigen, zelfherstellende vermogen gestimuleerd.