Fascia / Bindweefsel

Het goed laten werken van het menselijk lichaam in al zijn bewegingen en functies. Word mogelijk gemaakt door de beweeglijkheid en buigzaamheid van gezond Fasciaweefsel. Wanneer de Fascia door overbelasting, een ongezonde leefstijl, littekenweefsel of een trauma gaat verkleven en stijver wordt. Heeft dat een negatieve invloed op onze gezondheid.

De Fascia

Hoe omschrijf je de Fascia nu eigenlijk?
Het was een hele uitdaging om de Fascia in een simpele en begrijpelijke taal te omschrijven. Daar heb ik vele teksten over gelezen en uren over nagedacht. Het heeft mij nogal wat hoofdpijn bezorgd. Wat ik wel met 100% zekerheid kan zeggen, is dat de Fascia ontzettend belangrijk voor ons is en zeer veel functies in het lichaam vervuld.

Waar zit de Fascia in het lichaam?
De Fascia (Connective Tissue) in het lichaam, is een oneindig driedimensionaal netwerk van collagene vezels, waterhoudende vezels en nog veel meer substanties zoals Hyaluronzuur. Die overal in ons lichaam aanwezig is en alles met elkaar verbindt, voedt en ondersteund. Je kunt het zien als een soort van krimpfolie die om alle weefsels heen zit en door alle weefsels van het lichaam heen loopt. Elke weefsel van het lichaam maakt via zijn Fascia contact met de Fascia van hetzelfde, of andere weefsels.

Wetenschappelijk onderzoek en bevindingen
De 21e eeuw is een goede tijd voor wetenschappelijke onderzoeken over eigenschappen en functies van de Fascia. De Fascia heeft weer veel in aanzien en interesse herwonnen en wordt niet meer als ‘nutteloos’ gezien. Wetenschappelijk onderzoeken van o.a. Schleip, Stecco, Myers en andere hebben vastgesteld. Dat de basisfuncties van de huid, spieren, organen, gewrichten, zenuwvezels, bloedvaten, lymfevaten, pezen, ligamenten (ga zo maar door) een goed werkend Fasciaal Systeem vereist. Het draagt bij aan de homeostase in het lichaam en is betrokken bij signaaloverdrachten en vloeistof uitwisselingen. Zo heeft een normale spierfunctie goed gehydrateerde omliggende Fascia nodig, om een normale glijding van de weefsels mogelijk te maken. Tussen de 30 en 40 procent van de kracht die door een spier wordt gegenereerd, is afkomstig vanuit de Fasciale structuren eromheen. Het Fasciaal systeem werkt als een katrol en heeft te maken met duw en trekkrachten. Je zult hierover de term Tensegrity vaak voorbij zien komen als je online zoekt naar de Fascia.

Wat doet het nog meer?
Rondom onze gewrichten zitten Fasciale verbindingen (Cross-links). Als deze verbindingen soepel en gehydrateerd zijn heeft het lichaam mobiliteit en stabiliteit (Tensegrity). Doordat de Fascia rijkelijk is voorzien van diverse receptoren, vervult het ook een belangrijke functie bij de proprioceptie (positiezin van het lichaam in de ruimte). De organen liggen opgehangen in dezelfde Fasciale structuren (Viscerale Fascia). Door de mobiliteit en stevigheid van de Fascia verbindingen, kunnen de organen hun functies blijven uitvoeren terwijl het lichaam in diverse richtingen beweegt of draait. De huid, zenuwvezels, bloedvaten en lymfevaten moeten tijdens het bewegen door en over de diverse weefsels kunnen glijden. Dit is mogelijk dankzij … de Fascia.

Behandelen van de Fascia

Vermindering van pijnklachten

Door het losmaken van de verklevingen in de Fascia, wordt het lichaam opnieuw uitgebalanceerd. Abnormale trekkracht worden op de plaatsen van de overbelasting verminderd.

Het immuunsysteem en het zelf herstellend vermogen

Doorheen de Fascia loop het lymfestelsel. Het lymfestelstelsel zorgt voor de drainage (afvoer) van het vocht en het zuiveren van het lichaam. Het vervuld een zeer belangrijke functie voor de afweer tegen ziekteverwekkers en infecties. Het lymfestelsel kan zijn functies naar behoren uitvoeren als het vrij ligt in de fasciale weefsels.

De ophanging van organen (Viscera)

Onze organen zijn omvangen door Fascia weefsels, hierdoor hebben ze de mogelijkheid om mee te bewegen en buigen naar hun functie en onze lichaamseigen bewegingen. Door verstrakking van de Fascia kan de mobiliteit en buigzaamheid van onze organen verminderen, waardoor er klachten kunnen ontstaan.

Verbetering van van de voeding van alle weefsel in het lichaam

Doorheen de Fasciale lagen lopen kilometers bloedvaten. Verstrakking in de Fascia en het ontstaan van ongewenste Cross-Links tussen de weefsellagen, zorgen ervoor dat de doorbloeding in de kleine bloedvaatjes verminderd en er een voedings- en zuurstoftekort ontstaat (energiecrisis). Door het tekort wordt de omgeving zuurder (verlaging van de pH).

Meer mobiliteit en stabiliteit van het lichaam

Onze gewrichten, spieren, banden en pezen zijn omringt door Fascia weefsels. Verkorting, verstrakking en ongewenste verbindingen heeft directie gevolgen voor onze mobiliteit. Dit gaat gepaard met verlies van de functionaliteit en ontstaan van overbelasting en pijnklachten.

Verbetering in zowel de fysieke en mentale gesteldheid

Doordat het lichaam opnieuw wordt uitgebalanceerd, neemt beweeglijkheid toe en de abnormale pijnprikkeling neemt juist af. Hierdoor wordt het lichaamseigen, zelfherstellende vermogen gestimuleerd.

Meer informatie over de Fascia aanvragen?

Heb je vragen of interesse? Neem contact op.