Triggerpoint Therapie

Triggerpoint Therapie is de manuele massagetechniek voor het verhelpen van Triggerpoints, zonder gebruik te maken van Dry Needles. Er wordt net zoals bij de massagetherapie de handen, vingers, ellenbogen, Cupping of IASTM Tools ingezet. Dit is een uitkomst voor wie niet behandeld kan worden met Dry Needling, of daar niet de voorkeur voor heeft.

 

Heeft u last van Triggerpoints, of vermoed u dat uw klachten door Triggerpoints worden veroorzaakt? Neem dan contact met ons op.

De behandeltechnieken

Aan de hand van de pijn- en spieranalyse worden de aangedane spieren onderzocht of er Taut Bands (strakke bandjes) in aanwezig zijn. Dan worden Taut Bands verder onderzocht of zij Triggerpoints bevatten die in relatie staan tot de pijnklachten. De gewrichten en de Fascia worden in het onderzoek en de behandeling meegenomen, zij behoren ook in alle vrijheid te kunnen bewegen.

Bij de Triggerpoint massage zoeken we de Triggerpoints op en gebruiken we de handen en de vingers, om milde strijkingen over de lengte van de verkleefde spiervezels te geven. Triggerpoints hebben de vervelende eigenschap, om zichzelf en de spiervezels in een te hoge spanning vast te houden. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij de doorbloeding en aanvoer van zuurstof wordt belemmerd (Ischemie + Hypoxie). Het Chemische milieu veranderd en pijn uitlokkende stoffen blijven zich ophopen en geven daardoor pijnklachten. Door de strijkingen ontstaat er rek en ontspanning op de Fascia en de spiervezels die. Ook stimuleren we de doorbloeding in en rondom het Triggerpoint.

Dit heeft als positief effect dat er weer zuurstof en voedingstoffen in de verkrampte spiervezels terecht komen, daardoor worden de pijn uitlokkende stoffen weggewassen. De functionaliteit van de spieren herwonnen en zullen de klachten afnemen die door Triggerpoints werden veroorzaakt.

Jij kunt er zelf ook wat aan doen

Een groot voordeel van de manuele massagetechnieken zijn, dat deze ook door uzelf uitgevoerd kunnen worden en daardoor de behandeling thuis kunt voortzetten. Dit kan met behulp van diverse hulpmiddelen zoals de: Triggerpointbal, Thera Cane of een Triggerpoint Foamroller.

Wat kunt u zelf doen na de behandeling

De volgende adviezen helpen om de na reacties te zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

  • Dien warmte toe doormiddel van een kruik, douche of bad
  • Rek rustig de spieren die zijn behandeld
  • Luister naar uw lichaam en neem extra rust als er veel vermoeidheid opkomt
  • Drink voldoende water
  • Gaan bewegen door middel van een wandeling of fietsen
  • Het is juist af te raden om intensief te gaan sporten

Meer informatie over triggerpoint therapie aanvragen?

Heeft u nog meer vragen? Neem contact op.