TENS Elektrostimulatie

TENS Elektrostimulatie (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) is zeer goed inzetbaar bij Dry Needling en Segmentale Therapie. Het is een veilige en doeltreffende behandelmethode bij chronische pijnklachten.

Dry Needling

De Dry Needle behandeltechniek geeft altijd wat lichamelijke reacties, die van persoon tot persoon verschillend zijn. In de meeste gevallen geeft het tijdelijk een gevoel van opkomende spierpijn (post-needle-soreness). Deze kan tot een aantal uur, tot maximaal 3 dagen aan kan houden. Het doel is om de bijwerkingen altijd tot het minimum te beperken en voor iedere persoon maatwerk te leveren.

Toch kan voorkomen dat een Local-Twitch-Response tijdens de Dry Needling lichamelijke bijwerkingen optreden. Deze kunnen als te onprettig worden ervaren. Bijvoorbeeld: heftig zweten, juist meer spanning en pijn voelen, of misselijkheid opwekken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij: te veel spanning en stress, een burnout, een verlaagde pijndrempel, of zeer langdurige pijnklachten. Als deze klachten en symptomen aanwezig zijn kan de TENS uitkomst bieden.

De Dry Needles worden op plaatsen gezet waar de Triggerpoints aanwezig zijn. De elektroden van de TENS worden op de Dry Needles aangesloten. De naalden blijven zitten in de spieren tijdens de behandeling. De TENS zorgt met een zeer milde wisselende elektrische spanning voor het ontspannen van de Triggerpoints. Door ontspannen van de Triggerpoints, ontspannen de spieren. Hierdoor wordt de vicieuze cirkel van pijn en spanning doorbroken. Door de elektrische stimulatie worden er endorfines losgelaten die een zeer krachtig pijnstillende werking hebben.

Segmentale Therapie

Bij Segmentale Therapie worden de naalden rondom de geprikkelde ruggenwervels gezet. De elektroden worden geklemd op de naalden. Door de milde elektrische spanning van de TENS, kan de behandeling constante prikkeling onderbreken. De prikkels komen binnen op de achterste tak van het ruggenmerg, wat een zeer belangrijke rol speelt in ons pijnsysteem. Door de elektrische stimulatie komen er endorfine stofjes vrij. Deze hebben een krachtig pijnstillende werking.

Behandeling met de TENS heeft diverse voordelen:

 • Het zorgt voor de ontlading van de Triggerpoints
 • Heeft een spier en segment ontspannende werking
 • Het stimuleert de aanmaak van Endorfine, een zeer krachtige lichaamseigen pijnstiller
 • De elektrische lading geeft verstoring op de zenuwpijn geleiding, waardoor er minder pijn ervaren wordt
 • Het kan als stimulatietherapie worden ingezet bij orgaan klachten, of een verminderde spierfunctie

Toepassing van de TENS bij chronische rugklachten

TENS elektrostimulaitie

Wat kun je zelf doen na de behandeling?

 • Zorg voor warmte doormiddel van een kruik, douche of bad
 • Rek rustig de spieren die zijn behandeld
 • Luister naar uw lichaam en neem extra rust als je moe bent
 • Drink voldoende water!
 • Ga juist bewegen: wandelen of fietsen
 • Het is juist af te raden om intensief te gaan sporten

Chronische pijn

Voor wie last heeft chronische pijnklachten kan het veel toevoegen om pijnklachten te verminderen. Niet alleen de spieren rondom de rug worden behandeld. Ook andere spieren, organen, gewrichten worden zo bereikt.

Meer informatie over TENS Elektrostimulatie aanvragen?

Heb je vragen of interesse? Neem contact op.