TENS Elektrostimulatie

TENS Elektrostimulatie (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie) is zeer goed inzetbaar bij Dry Needling en Segmentale Therapie. Het is een veilige en doeltreffende behandelmethoden bij chronische pijnklachten.

Dry Needling

De Dry Needle behandeltechniek geeft altijd lichamelijke reacties die van persoon tot persoon verschillend zijn. In de meeste gevallen geeft het tijdelijk een gevoel van opkomende spierpijn (post-needle-soreness) die tot een aantal uur, tot maximaal 3 dagen aan kan houden. Het doel is om de bijwerkingen altijd tot het minimum te beperken en voor iedere cliënt maatwerk te leveren.

Toch kan voorkomen dat een Local-Twitch-Response tijdens de Dry Needling lichamelijke bijwerkingen optreden, die als te heftig worden ervaren (bijvoorbeeld heftig zweten, juist meer spanning, pijn of opkomende misselijkheid opwekt). Wanneer dit mogelijk kan voorkomen is: bij een hoge activiteit van het zenuwstelsel (spanning, stress, burnout), een verlaagde pijndrempel, of chronische pijnklachten. Bij aanwezigheid van deze klachten kan de TENS worden bijgevoegd tijdens de behandeling.

De Dry Needles worden op plaatsen ingebracht waar wordt verwacht dat er Triggerpoints aanwezig zijn, die de klachten veroorzaken. De elektroden van de TENS worden op de Dry Needles aangesloten. De naalden blijven zitten in de Triggerzones tijdens de behandeling en de TENS zorgt met een zeer milde wisselende elektrische spanning voor de ontlading van de Triggerpoints. Door de ontlading van de Triggerpoints en ontspanning van de spieren, wordt de vicieuze cirkel van abnormale-prikkeling doorbroken. Door de elektrische stimulatie worden er endorfine hormonen geproduceerd die een zeer krachtig pijnstillende werking hebben.

Segmentale Therapie

Bij Segmentale Therapie worden de naalden rondom de aangedane ruggenmergsegmenten (die zijn overprikkeld) van de wervelkolom geplaatst. De elektroden worden bevestigd op de naalden. Door de zeer milde elektrische spanning van de TENS, kan de behandeling in de diverse segmenten de continue prikkeling onderbreken en neutraliseren. De prikkels komen binnen op de achterste tak van het ruggenmerg, wat een zeer belangrijke rol speelt in ons pijngewaarwording systeem. Wederom worden er door de elektrische stimulatie endorfine hormonen geproduceerd die een krachtig pijnstillende werking hebben.

Behandeling met de TENS heeft diverse voordelen:

 • Het zorgt voor de ontlading van de Triggerpoints
 • Heeft een spier en segment ontspannende werking
 • Het stimuleert de aanmaak van Endorfine, een zeer krachtige lichaamseigen pijnstiller
 • De elektrische lading geeft verstoring op de zenuwpijn geleiding, waardoor er minder pijn ervaren wordt
 • Het kan als stimulatietherapie worden ingezet bij orgaan klachten, of een verminderde spierfunctie

Toepassing van de TENS bij chronische rugklachten

TENS elektrostimulaitie

Wat kunt u zelf doen na de behandeling

De volgende adviezen helpen om de reactie te zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

 • Dien warmte toe door middel van een kruik, douche of bad
 • Rek rustig de spieren die zijn behandeld
 • Luister naar uw lichaam en neem extra rust als er veel vermoeidheid opkomt
 • Drink voldoende water
 • In beweging gaan door middel van een wandeling of fietsen
 • Het is juist af te raden om intensief te gaan sporten

Chronische pijn

Voor wie last heeft chronische pijnklachten, kan het een ware toevoeging zijn om aanhoudende pijnklachten te verminderen. Niet alleen de spieren rondom de ruggenmergsegmenten worden behandeld. Ook de bijbehorende spieren, organen, gewrichten en huidgebieden van de desbetreffende segmenten worden mee behandeld. TENS-behandeling in combinatie van Neuromusculaire Therapie kan veel te bieden hebben in de strijd tegen chronische pijnklachten..

Meer informatie over TENS Elektrostimulatie aanvragen?

Heeft u nog meer vragen? Neem contact op.