Fascia Release Therapie

Het goed functioneren van het menselijk lichaam in zijn bewegingen en functies is mede afhankelijk van de mobiliteit en buigzaamheid van zijn Fascia ( onderdeel van het bindweefsel ). Het behandelen van deze weefsels is van onschatbare waarde en wordt al heel lang door diverse disciplines gebruikt zoals: Osteopathie – Bowen Therapie – Cranio Sacraal Therapie – Rolfing.

Op plaatsen waar de Fascia is verdikt en verkleefd is aan diverse weefsellagen, geeft dit ongewenste spanningsplaatsen in het lichaam. Hierdoor kunnen er lokaal, of juist ver van de spanningsplaats vandaan pijnklachten ontstaan. Het zorgt voor een verminderde mobiliteit in de spieren en gewrichten. Het geeft stram en stijf gevoel in het lichaam. Het kan orgaanklachten veroorzaken.

Dit gebeurt meestal niet zomaar. Dit kan komen door een jarenlange ongezonde leefstijl, lichamelijke overbelasting, te weinig bewegen, slechte voeding, mentale klachten, roken. Voldoende gezonde voeding en gezonde lichamelijke belasting ontbreekt. Zo verslechterd de vochthuishouding en neemt de kwaliteit en buigzaamheid van het Fasciale weefsel af. Er kunnen ook ongewenste verklevingen en verdikkingen ontstaan na een snijwond, een harde val, een verkeersongeval of na een operatie in het lichaam.

De Behandeling

Behandeling van de Fascia kan gebeuren met de handen van de therapeut, door milde druk op de plaats zelf, strijkingen in de richting van de blokkades, mobiliserende en met gewricht mobiliserende technieken, willen we de Fascia mobiliseren en voeden, om zo de verklevingen op te heffen. De handelingen zijn mild tot zacht waarvan het effect meestal niet direct merkbaar is. Na enkele uren of dagen kunt u merken dat er een afname is van de klachten, of dat de mobiliteit in het lichaam is toegenomen.

Binnen de praktijk worden effectieve therapeutische hulpmiddelen voor het mobiliseren van de Fascia ingezet zoals: Cupping met siliconen cups – IASTM-Tools – Fascia-Winding-Techniek met de daarvoor geschikte Dry Needles.

Belangrijk:
Binnen Neuromusculaire Praktijk Oomen wordt géén ‘Wet Cupping’ toegepast.

Het is dus belangrijk dat er niet niet alleen gekeken wordt naar de locatie van de klacht, waarvan dit mogelijk alleen de uiting van de klacht kan zijn. De oorzaak kan zich elders bevinden, zowel hoger als lager in het lichaam. De hele (myo)fasciale keten die in relatie staat met de klacht en de beweeglijkheid wordt hierbij onderzocht.

Dit gebeurt er na het releasen van de Fascia

  • Beweeglijkheid van het lichaam wordt herwonnen
  • Spieren kunnen hun functie weer uitoefenen zoals, stabiliseren van het lichaam, betere motorische controle
  • Vermindering van pijnklachten
  • Het immuunsysteem krijgt een boost, doordat het lymfesysteem wordt geactiveerd
  • Er is een afname van druk op de zenuwuiteinden en de bloedvaten ( betere glijding door de weefsels heen )
  • Heeft een positieve werking op het functioneren van de organen
  • Verbeterd de uitwisseling van voedingsstoffen tussen de weefsels

 

 

 

 

 

… Stel u heeft last van uw schouders en nek …

Stel u heeft last van uw schouders en nek, omdat u met uw bovenlichaam en hoofd naar voren hangt. Oorzaken hiervan kunnen zijn: werkgerelateerd  –  door overbelasting – juist te weinig belasting – ziekte – operaties en verkeerde eetgewoontes.

Nu kan het zijn dat de Fascia aan de voorzijde bij de borst en schouders is gaan verkleven aan de diverse lagen in het lichaam en er daardoor een blokkade ontstaat. Daardoor lukt het niet om rechtop te gaan zitten, omdat de beweeglijkheid en mobiliteit aan de voorzijde is afgenomen. Daardoor raken uw nek en schouderspieren aan de achterzijde overbelast. Het vrijmaken van de Fascia aan de voorzijde in combinatie met oefentherapie en Triggerpoint Therapie zouden de klachten aanzienlijk kunnen verminderen.